De GebruikersVereniging Decade Financials is opgericht in 2001 en telt ca. 70 leden. Zij is een club ván gebruikers vóór gebruikers van de financiële administratieve software Decade Financials.

Het algemene doel van de gebruikersvereniging is ondersteuning te geven aan de leden over zaken die verband houden met de Decade Financials software. Dit gebeurt door het centraal verschaffen van informatie en het onderling uitwisselen van informatie. Dit laatste gebeurt onder andere via nieuwsbrieven, themadagen en het forum. Daarnaast is de gebruikersvereniging ook de vertegenwoordiging van de gebruikers bij de leverancier Unit 4. Kortom de gebruikersvereniging is opgericht om via de vereniging de contacten met de leverancier Unit 4 te stroomlijnen én de belangen van de gebruikers met wensen en eisen te ondersteunen.

Laatst aangepast (maandag 29 november 2010 22:32)

 

Decade Financials biedt specifieke functionaliteit voor de lokale overheid die volledig flexibel is in te richten. Hiermee legt u de basis voor uw complete Planning en Control cyclus. Decade Financials is uitermate geschikt voor gemeenten en waterschappen.

De functionaliteit omvat onder meer een geïntegreerde meerjarenbegroting, uitgebreide budgettering en verplichtingenadministratie, maar ook een volledige project- en urenadministratie.

Laatst aangepast (maandag 29 november 2010 22:34)

 

De Gebruikersvereniging Decade Financials organiseert afhankelijk van de onderwerpen één of twee Algemene LedenVergaderingen per jaar. De ALV biedt u de mogelijkheid om persoonlijk uw inbreng te geven en andere leden te ontmoeten. De agendastukken en de verslagen van de voorgaande ALV worden beschikbaar gesteld via deze website

Laatst aangepast (maandag 29 november 2010 22:32)

 

o.a. oude artikelen en persberichten over decade

 

1994-1996

Bron www. computable.nl

27-09-1996 00:00 | Door Maurice van Uden | Er zijn nog geen reacties op dit artikel | Permalink

Geheim project leidt tot financieel pakket

ELC mikt op internationale markten

CAPELLE AAN DE IJSSEL - Volledig afgezonderd en in stilte werkt een klein en onbekend bedrijfje - onder de hoede van ELC - al bijna twee jaar aan een volledig nieuwe financiële applicatie. De software moet bestaande pakketten in het middensegment in één keer ouderwets doen lijken. Directeur Theo Botden over zijn eigen 'zolderkamerproject'.

ELC Informatietechnologie ontstond uit talloze fusies en overnemingen, waarbij ondermeer Limbit, Eniac, activiteiten van de failliete K2 Groep, Stork Data, Van der Horst Automatisering en delen van Ordina opgeslokt werden. Het resultaat is een concern met 280 medewerkers en een winstgevende omzet van 42 miljoen gulden.
"Die 42 miljoen, dat is echte omzet; het is de toegevoegde waarde van ons concern. Er is geen doorverkochte apparatuur of software in opgenomen", aldus Theo Botden, al jaren werkzaam in het middensegment van de markt met produkten voor AS/400 en 'open' systemen, vooral op basis van de database van Oracle.
Zo'n twee jaar geleden - de herstelwerkzaamheden aan de overgenomen "technisch niet volmaakte" financiële applicatie van K2 waren in volle gang - concludeerde Botden dat de 'middenmarkt' voor financiële toepassingen nauwelijks leveranciers met goede en moderne pakketten bood. De middenmarkt is voor Botden alles onder Sap en boven Exact.

Verplichte keuze

"In dit segment was een organisatie welhaast verplicht te kiezen voor een AS/400, omdat alleen op dat platform voldoende robuuste applicaties te leveren waren", aldus Botden. Met de opkomst van open systemen en het succes van database-fabrikanten als Oracle, Informix en Sybase ontstond ruimte voor een nieuwe generatie toepassingen, zo dacht hij.
"In het allerdiepste geheim - zelfs intern wist niemand van het bestaan van de plannen af - is toen een project opgestart dat werd ondergebracht in een bedrijfje waarin wij een flink belang hebben. Deze onderneming - Decade Financial Software - werkte ruim anderhalf jaar aan een compleet nieuwe applicatie op basis van de database van Oracle. Het pakket is volledig ontwikkeld in Designer/2000 en Developer/2000, de jongste ontwikkeltools van de database-fabrikant.

Afhankelijk van Oracle

Het pakket Decade Financials kenmerkt zich door de vergaande mate waarin de functionaliteit en de regels zijn vastgelegd in de database zelf. De logica van het pakket is derhalve niet vervat in de applicatie, maar in zogenoemde stored procedures in de database. Dit maakt het pakket weliswaar erg afhankelijk van die database - de software draait niet op andere databases - maar het voordeel is dat alle ingevoerde gegevens in diezelfde database gecontroleerd worden op hun validiteit. Zelfs als data ingevoerd wordt via spreadsheets of tekstverwerkers, is de gebruiker ervan verzekerd dat de gegevens voldoen aan de opgestelde zakelijke regels.
Ontwikkelaar J. Berkhout hierover: "Die afhankelijkheid van de Oracle-database is maar betrekkelijk. Op dit moment kan alleen deze database onze opzet van de applicatie aan. Zo gauw er andere databases op de markt komen die dit kunnen, is het een koud kunstje om de applicatie daarvoor geschikt te maken."

Druk op de knop

Berkhout besteedde volgens eigen zeggen enorm veel tijd aan de opzet van de toepassing, waarna "met één druk op de knop" het gehele pakket - inclusief database - gegenereerd werd door een zelfgebouwde generator. Een pikant detail is dat Berkhout ook aan de wieg stond van het pakket EQ, waarvoor Multihouse op dit moment een koper zoekt.
De zelfgebouwde generator wordt overigens als apart produkt op de markt gebracht onder de naam Guidelines/2000. Volgens de bouwer is hiervoor inmiddels belangstelling ontstaan in alle delen van de wereld. In Nederland werkt al een aantal bedrijven met Guidelines, maar ook uit de Verenigde Staten en verschillende Europese landen zijn aanvragen voor informatie en demonstraties binnengekomen.
Hoewel ELC aandeelhouder van Decade Financial Software is, treedt dit bedrijf slechts op als distributeur van het nieuwe pakket. "In dit opzicht hebben we geen andere rol dan distributeurs in andere landen", verhaalt Botden. In eerste instantie brengt Decade het pakket in Nederland en België op de markt. Hiervoor is een interessante marktbenadering bedacht.

Grote aantallen, lage marge

Botden: "We kiezen bewust voor de volume-markt. We zorgen er dan ook voor dat het pakket goedkoper is dan vergelijkbare produkten van concurrenten. Na een periode van een jaar in Nederland en België - voornamelijk om niet teveel druk op de organisatie te leggen en om eventuele kinderziekten snel te kunnen oplossen - willen we verder uitbreiden in Europa."
Een andere manier om de markt te benaderen, is via value added resellers (var's). Botden zoekt hiervoor naar bedrijven, die een gespecialiseerde toepassing bouwen, maar geen zin hebben om zelf een financieel administratie-pakket te ontwikkelen. Dergelijke ondernemingen kunnen Decade dan als extra module opnemen in hun eigen omgevingen. Botden verwacht veel van deze aanpak en zegt inmiddels toezeggingen van zo'n vijf var's te hebben.
Het pakket gaat de gebruiker - afhankelijk van de grootte van zijn onderneming en de gekozen modules - tussen de 30.000 en 100.000 gulden kosten. "Hiermee zitten we iets boven Exact en net iets onder Coda, een concurrent die vanuit het topsegment ingangen probeert te creëren in de 'middenmarkt'.

Bestaande klanten

Bestaande ELC-klanten, die nu gebruik maken van het 'oude' K2 Fin - inmiddels omgedoopt tot EBS Fin - krijgen van de leverancier de mogelijkheid om tegen gereduceerd tarief over te schakelen op Decade. Bovendien wordt een migratiepad aangeboden. "Maar voor de komende jaren blijven we EBS onderhouden en vernieuwen. We gaan onze bestaande klanten niet dwingen om over te stappen. Ik verwacht echter dat tegen het jaar 2000 de overgrote meerderheid overgegaan is, temeer omdat de gebruikskosten van Decade flink lager liggen dan die van EBS."
Hoewel dit artikel de eerste externe publikatie over Decade is, zegt Botden al vier nieuwe klanten gevonden te hebben voor het produkt. "We hadden gerekend op vijf pakketten voor het einde van dit jaar, we zitten dus al bijna op het quotum", grapt hij. "De vraag is echter veel groter dan verwacht werd. Hieruit blijkt wel dat er weinig alternatieven in de markt zijn." MU

Bron: www.dbadvice.nl

 

Decade Financial Software

In 1995 waren we met 5 mensen gestart met het "zolderkamer" project. De ontwikkeling van een volledig nieuw financieel systeem Decade Financials, met als doelgroep de publieke sector in Nederland ttz de overheidsdiensten en gemeentes.

We gebruikten de  CDM methodologie (Oracle Custom Development Method). We gebruikten in 1995 ook de toen splinternieuwe Oracle Designer voor de analyse, ontwerp en bouw waardoor we 80% automatische generatie van gebruikers interface (Oracle Forms) en 90% generatie van de database logica bereikten. Voor de generatie van de triggers, stored procedures , meta data van de Oracle Forms gebruikten we een eigen Oracle Headstart variant , Guidelines/2000.


In 2003 hebben we de gebruikers interface veranderd naar een vol dynamische 1 form applicatie volledig gestuurd door meta data gegenereerd vanuit de Oracle Designer Module definities.. De Client/Server versie was een Oracle Forms6i implementatie. Deze versie had ook een webforms variant Oracle webforms versie 9 op een Oracle Application server 9, gebruik maken van de Oracle webutil tool om de typische client/server toepassing naar het web te converteren.

Modules van het  financieel systeem Decade Financials

 • Kern van het pakket in 1995

o                        Grootboek

o                        Crediteuren

o                        Debiteuren

o                        Budgetten , Reserveringen en  Verplichtingen (Overheidsfunctionaliteit)

 • Toegevoegd  in 1998

o                        Rekening courant transacties

o                        Vaste activa

o                        Meerdere basisvaluta per bedrijf, administratie

 • Toegevoegd in 2001

o                        Meerjaren budgetten

o                        Uren en Projecten budgetten

Tools en technologie gebruikt van 1995 tot 2006

 • Designer 2000
 • Developer 2000/ Forms4.5 / Reports2.5
 • Oracle PL/SQL
 • PVCS Versie Beheer, met Perl voor het in en uitchecken event gebeuren
 • Oracle Database 7, Oracle 8i, Oracle 9i, Oracle 10g
 • Installshield 5 voor client software installatie
 • Oracle Designer 6 en 9, inclusief Oracle Designer Versie beheer vanaf 2003
 • Oracle Forms 6i/9/10g
 • Oracle Reports 6i/9/10g
 • Oracle Application Server 9 en Oracle Application Server 10
 • Oracle Enterprise Manager

Bron: www.computable.nl

07-01-2000 00:00 | Door Redactie Computable | Er zijn nog geen reacties op dit artikel | Permalink

Eniac en Decade bundelen activiteiten

Eniac Open Software en Decade Financial Software bundelen hun activiteiten om als één onderneming het financiële softwarepakket Decade krachtiger in de markt te zetten. In die markt zien zij vooral (lokale) overheden en zakelijke dienstverleners als doelgroep.

Zeven Oracle-specialisten startten in 1994 hun Decade-onderneming. In 1996 kwam Eniac met Decade in contact en bezit sindsdien de verkooprechten. Zelf voerde dit bedrijf 'K2' als financieel pakket, eveneens gebouwd met Oracle, alleen niet klaar voor 2000 en de euro. Het koos Decade als alternatief. Per 1 januari is sprake van samenvoeging van Decade (nog steeds zeven medewerkers) en Eniac (twintig personen). Het geheel gaat verder als Decade Financial Software en is nu op zoek naar een nieuwe vestigingslocatie.
Aanleiding voor het samengaan is het verwachte voordeel van gebundelde technische, functionele en commerciële kennis, van centralisatie van servicedesk en maatwerkactiviteiten, en van kortere communicatielijnen met de markt. Ook moet de bundeling de uitbouw van samenwerkingsverbanden een impuls verschaffen.

Oprichting gebruikersvereniging Decade Financials

 

Op 12 oktober 2001 wordt in Den Haag de gebruikersvereniging Decade Financials formeel opgericht.  Het bestuur bestaat uit E.N.M.M. Bijnen (voorzitter t/m 2007), R.P. Schenk (secretaris), F.W. van der List (penningmeester t/m 2008), P.J. Smit (algemeen bestuurlid) en Willem Roobol (algemeen bestuurlid)

 

Bron: www.computable.nl

18-10-2004 13:49 | Door Redactie Computable | Gerelateerde bedrijven: Unit 4 Agresso | Er zijn nog geen reacties op dit artikel | Permalink

Unit4agresso zet zinnen op Decade

Met de overname van Decade Financial Software breidt Unit4agresso het huidige productportfolio stevig uit. Decade levert software aan met name lokale overheden en dienstverlenende instellingen zoals verenigingen, stichtingen, onderwijs en woningcorporaties.

Decade verwacht in 2004 met circa 35 medewerkers een omzet van ongeveer vijf miljoen euro te realiseren. De voorziene operationele marge is vergelijkbaar met de meest succesvolle bedrijven binnen de Unit4agresso groep, aldus het bedrijf.
 
De overname van Decade wordt gefinancierd uit eigen middelen, aangevuld met vreemd vermogen. Naar verwachting zal de specialist in financiële software direct een bijdrage aan de winst leveren.

BDO CampsObers certificeert Decade Financials 3.1

Persbericht: Hoorn, 30 mei 2005

BDO CampsObers IT Auditors & Consultants heeft wederom een toonaangevende softwareapplicatie gecertificeerd. Ditmaal betreft het Decade Financials versie 3.1 van Decade Financial Software BV. Op 30 mei heeft de uitreiking van het certificaat plaatsgevonden in Ahoy Rotterdam waar op dat moment de klantendag van Decade plaats vond.

Decade Financials is een financieel pakket dat met name bedoeld is voor middelgrote organisaties en voor grote organisaties met een sterk centrale of gedecentraliseerde structuur. Maar ook kleinere organisaties die behoefte hebben aan een krachtig financieel sturingsinstrument zullen in Decade Financials een uitstekende oplossing aantreffen. De marktsegmenten waar dit pakket zich met name op richt zijn: Lokale overheid (gemeenten, waterschappen, provincies, not for profit instellingen), Zorg (revalidatiecentra), Woningcorporaties, Onderwijs en Dienstverlening. Decade Financials is te verkrijgen als client-server oplossingen en als webversie.

Een BDO softwarecertificering houdt in dat een onafhankelijke en deskundige partij heeft vastgesteld dat het pakket functioneert conform de opgegeven specificaties. Bovendien is door BDO vastgesteld dat Decade Financials versie 3.1 een integere gegevensverwerking mogelijk maakt. In de afgelopen anderhalf jaar heeft BDO diverse toonaangevende financiële applicaties in de Nederlandse markt gecertificeerd.

Voor meer informatie bezoekt u de website www.softwarecertificering.nl of neemt u telefonisch contact op met BDO CampsObers IT Auditors & Consultants op 0229-259888.

Over BDO CampsObers:
BDO CampsObers Accountants & Adviseurs verleent in Nederland vanuit ruim 30 vestigingen en zo’n 2.000 professionals diensten op het gebied van accountancy, belastingadvies en consultancy. BDO richt zich met name op het Nederlandse middenbedrijf en is sterk in de advisering aan groeiende ondernemingen. BDO maakt deel uit van BDO International, een wereldwijd netwerk van zelfstandige en onafhankelijke organisaties die onder de merknaam ‘BDO’ actief zijn op het gebied van de zakelijke dienstverlening.

BDO CampsObers IT Auditors & Consultants ondersteunt haar klanten bij het verbeteren van het rendement van de inzet van IT. Dit doen wij door risico’s rondom de aanschaf, de implementatie en het beheer van IT inzichtelijk te maken en vervolgens te minimaliseren. Dit doen wij vóóraf (consultancy) maar ook achteraf (audit). Wij benaderen IT niet vanuit de techniek maar vanuit het perspectief van het (IT-)management, (administratieve) organisatie en interne controle. Door het minimaliseren van risico’s, realiseren wij gemoedsrust.

Over Decade Financial Software BV
Decade Financial Software BV maakt onderdeel uit van de Unit 4 Agresso groep. De kernactiviteit van Decade Financial Software BV is het ontwikkelen, leveren en implementeren van financiële software. De applicatie Decade Financials is volledig zelf ontwikkeld en geldt hierbij als strategisch product. Ruim 150 organisaties met meer dan in totaal 10.000 gebruikers hebben inmiddels de overstap gemaakt om organisatiebreed met Decade Financials aan de slag te gaan. U kunt Decade Financial Software BV bereiken op 0162-498049 of via www.decade.nl.

 

Bron: www.computable.nl

02-12-2005 00:00 | Door Rik Sanders | Er zijn nog geen reacties op dit artikel | Permalink

Duopolie doorbroken?

Unit 4 Agresso wil derde machtsblok vormen op gemeentemarkt

Automatiseerder Unit 4 Agresso kondigde gisteren op de Decade-klantendag aan dat het op de gemeentemarkt de strijdt aanbindt met Centric en Getronics PinkRoccade. De Sliedrechtse onderneming wil uitgroeien tot de nummer drie in gemeentesoftware.

Al jaren klagen gemeenten over een vermeend duopolie op de markt voor gemeentelijke administratieve systemen. Getronics PinkRoccade en Centric delen al decennialang de lakens uit met hun van oorsprong gesloten backoffice-oplossingen, een situatie die zelfs tot Kamervragen heeft geleid. Procura wordt vaak genoemd als derde partij, maar die opereert op kleinere schaal. Unit 4 Agresso presenteert zich nu samen met partners als een nieuwe aanbieder van gemeentesoftware.

Open markt
Critici wijzen erop dat de gemeentesector een krimpende markt is. Het aantal gemeenten neemt af en samenwerkingsverbanden zullen alleen nog maar toenemen. Zij vragen zich af of er wel plek is voor nog een leverancier met een totaalaanbod, en of de investering in zo'n breed productenaanbod wel valt te terug te verdienen. Ook blijkt uit het onderzoek van Het Expertise Centrum dat de markt steeds opener wordt: zowel op het terrein van de front-office als midoffice-toepassingen zijn er de afgelopen jaren zo'n dertig tot veertig (doorgaans kleine) leveranciers actief geworden. Overheidstoepassingen zullen steeds vaker bestaan uit standaardcomponenten, koppelbaar via standaarduitwisselingsformaten. Ook leveranciers zonder specialisatie in gemeente-ict kunnen de gemeentemarkt daardoor makkelijker binnenstappen.

De beursgenoteerde automatiseerder (2000 medewerkers, omzet 300 miljoen euro) lijfde eind vorig jaar Decade Financial Software in, een leverancier van financiële software (35 medewerkers, omzet zes miljoen euro). Doel was om toegang te krijgen tot de Nederlandse gemeentemarkt, waar Decade hoofdzakelijk aan levert. Het van oorsprong Noorse onderdeel Agresso was al actief bij lokale overheden in Scandinavië, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje en zelfs de Verenigde Staten, maar heeft in de Nederlandse publieke sector nog geen potten kunnen breken.

Alternatief

Gisteren, op de jaarlijkse relatiedag van Decade Financial Software, presenteerde moederbedrijf Unit4 Agresso de aanscherping van zijn divisie Publieke Sector. Het wil met zijn eigen salaris- en personeelsinformatiesysteem, de applicatie Decade Financials, en hulp van partners (Gouw-IT, Oracle) de markt bewerken. Een partij als Gouw-IT, een afsplitsing van Centric, levert bijvoorbeeld de belasting-, vergunningen-, vastgoed- en basisregistratiefunctionaliteit. Op software voor sociale zaken na pretendeert Unit 4 Agresso Publieke Sector op deze geïntegreerde manier een oplossing voor de totale gemeentelijke backoffice te bieden.
Decade concurreert met zijn financiële pakket (op Oracle-leest geschoeid) vooral met Centric (FIS4all) en Getronics PinkRoccade (Civision Middelen). Het bedrijf uit Oosterhout zegt de afgelopen jaren vooral te hebben geprofiteerd van de vervangings- en migratievraagstukken. In de lokale overheid moeten it-organisaties van gemeenten verouderde pakketten vervangen omdat er extra (web)functionaliteit voor het koppelen van frontoffice- met backofficesystemen nodig is. Dit vormt vaak een aanleiding om op de markt naar andere oplossingen te kijken dan die van hun huisleverancier. Unit4 Agresso verwacht dat gemeenten niet alleen voor hun financiële software rondkijken, maar ook op brede schaal afwillen van hun lock-in'-situatie en geïnteresseerd zijn in alternatieven.

 

ERP-software met een corporatiehart

Itris profiteert van ict-dynamiek op de woningbouwmarkt 

Itris scoort met het informatiesysteem Viewpoint in de woningbouwsector. De automatiseerder uit Capelle aan den IJssel gelooft in een op de corporatiemarkt maatgesneden aanpak. Daar kan in zijn visie geen standaard-erp tegenop.

Bij Itris, met vestigingen in Capelle aan den IJssel en Lelystad, heeft haast iedereen een corporatieverleden. Medewerkers komen van grote woningbouwautomatiseerders als Nccw, SG en Centric vandaan of van de corporaties zelf. In een kort tijdbestek heeft het bedrijf zich een vaste positie weten te verwerven in deze sector. Inmiddels bedient Itris ruim 50 corporaties (op een totaal van 455) met het informatiesysteem Viewpoint.

De loyaliteit van klanten in de sociale huisvesting brokkelt af. Er liggen kansen voor andere automatiseerders dan de gevestigde partijen. Een typerend voorbeeld is het contract dat SVU Wonen uit Uden begin februari sloot met Itris om het oude Centric-Wocas/X-pakket vanaf 2010 te vervangen door Itris Viewpoint. Na een selectietraject kwam het bedrijfsinformatiesysteem van Itris naar voren met als sterke punten: gebruiksvriendelijk, geïntegreerd, flexibele ondersteuning van de bedrijfsprocessen en kunnen inspelen op verwachte ontwikkelingen.

Warrige periode

Ook Itris-oprichter en algemeen directeur Remco van Niekerk beschikt vanzelfsprekend ook over een corporatiehart. Hij begon in 1987 bij Cens, een woningbouwautomatiseerder met een Philips-achtergrond, waar hij uitgroeide tot manager applicatie-ontwikkeling. Cens Information Systems kwam in 1999 in handen van Inter Acces, dat in 2001 tevens de hand legde op Nccw-Casa, de grootste woningbouwautomatiseerder (in 2004 alweer verkocht).

"Die overname pakte niet goed uit voor Cens, omdat alle aandacht uitging naar Nccw", merkte Van Niekerk. "We waren enthousiast begonnen aan een Oracle-databaseproject voor internet, maar het klappen van de internethype betekende het einde voor dat project. Ook liep er voor de Cens-software in 2001 een euroconversietraject. Inter Access besloot echter te stoppen met Cens-productlijn. Terwijl zo'n 45 corporaties die software nog gebruikten. Kennelijk werd verwacht dat die klanten naar Nccw zouden overstappen. Het was al met al een warrige periode."

Loze uurtjes

De primaire systemen van woningbouwautomatiseerders zijn huuradministratie en onderhoudsplanning. Het Oracle-project had Van Niekerk het inzicht geboden dat de bedrijfsinformatiesystemen wel goed zijn in het registreren van vastgoed-, onderhoud- en huurgegevens, maar niet voor procesbenadering en het ongestructureerd vastleggen van data. "Denk aan informatie uit documenten. Daarvoor gebruiken corporaties veelal aparte systemen. Inter Access wilde niet investeren in die functionaliteit." Van Niekerk besloot met een aantal ex-Cens-medewerkers een nieuw bedrijf - Itris - op te richten om een alternatief te bieden voor Cens. "We hebben dag en nacht gebouwd aan een werkstroombeheer- en documentmanagementsysteem, die corporaties als modules op het Cens-pakket konden afnemen. Met ons woonruimteverdeelsysteem zijn we binnengekomen bij de eerste klanten."

Van Niekerk, die nog een tijdje werd ingehuurd door Inter Access, zocht naar verdere uitbreidingen van het Viewpoint gedoopte softwarepakket. "Tijdens de euroconversie draaide ik weekend-diensten en was ik in de loze uurtjes bezig met het uitpluizen van een financieel systeem draaiend op Oracle, ter aanvulling op onze software. Ik kwam uit bij Decade, dat tegenwoordig onderdeel is van Unit4 Agresso. Dat bedrijf had een pakket voor lokale overheden, en was in de race om partner te worden van Nccw, wat uiteindelijk niet lukte."

Tri-Bees 

In januari 2004 had Itris met Viewpoint een vervangend systeem beschikbaar dat breder van opzet was dan de Cens-software. De groep Cens-klanten dat overstapte, was groeiende. Daarnaast startte het jonge bedrijf met het bouwen van aanvullende modules (add-ons) op de software van marktleider Nccw, een tactiek die concurrent Databalk ook geen windeieren had gelegd. "Nccw had toen nog een aandeel van zo'n 80 procent, maar was nog niet bezig met procesachtige modules."

Eind 2004 kwam Van Niekerk via commercieel directeur Wijnand de Jong in contact met Tri-Bees van Richard van der Zee en Don Seur. Dit duo werkte jarenlang bij Nccw, maar hun concept voor een datawarehouse voor de woningbouwsector werd uit het portfolio geschrapt. Daarop besloot het tweetal onder de naam Tri-Bees zelf een open datawarehousesysteem te ontwikkelen waarmee managementinformatie te genereren viel. Deze toepassing paste goed als laag boven het Itris-systeem en beide partijen besloten tot een fusie.

"Managementinformatie wordt voor corporaties steeds belangrijker", stelt Van der Zee, tegenwoordig commercieel directeur als opvolger van de afgezwaaide De Jong. "Op basis van het Tri-Bees-concept hebben we bijvoorbeeld het Woonquest-systeem voor Aedes/Woningnet opgezet: een marktonderzoekssysteem dat voortdurend peilt wat de woonwensen van huurders zijn. Dit systeem beheren we nog steeds."

 

In het snotje

Impressietekening voor nieuwbouw van SVU Wonen

Itris is opgezet met eigen kapitaal, vertelt Van Niekerk. "In de begintijd verdienden we ons geld met Oracle-opdrachten en dat investeerden we in het bedrijf. Om bijvoorbeeld ontwikkelaars aan te nemen. Inmiddels zijn we gegroeid naar vijfenzestig medewerkers en bedienen we ruim vijftig woningcorporaties met een dertigtal primaire systemen, vijf managementinformatiesystemen en vijftien Proficon-toepassingen." Itris kocht deze kasstroomapplicatie in 2007 van Ordina en herschreef het van een pc-toepassing naar een centrale oplossing voor corporaties.

 In 2008 nam het de broncode van Decade voor de woningbouwsector over van Unit4 Agresso, waarmee het financiële hart van Viewpoint volledig binnen de oplossing is geïntegreerd. "Voor corporaties neemt de druk op het transparant vastleggen van financiële gegevens toe. Voor veel instellingen is het lastig om gegevens uit een huurinformatiesysteem te halen vanwege de versnipperde bedrijfsvoering. De vele fusies zijn hier debet aan. Corporaties zijn dan ook druk doende hun huishouding op orde te brengen en de Proficon-toepassing is daarbij een handig instrument."

Van der Zee vult aan: "Voor corporaties is het noodzaak het maken en plannen van beleid te integreren in hun primaire systemen. Daarvoor is goede informatie uit het informatiesysteem nodig, en dan niet meer jaarlijks maar maandelijks. Zij willen grip krijgen op het beleid en de kosten met harde data, via verplichte vastleggingen, financiële verantwoordingen en prognoses. Als softwareleverancier moet je dit soort ontwikkelingen goed in het snotje hebben."

Erp pur sang

 Remco van Niekerk en Richard van der Zee

Volgens Van der Zee is de basis van Viewpoint 'erp pur sang'. Daarnaast, stelt de commercieel directeur, is het pakket uitgebreid met onder andere strategisch voorraadbeheer en financiële scenariotools. Dat zijn rekenmodules waarmee gevolgen van beslissingen zijn te bepalen, bijvoorbeeld hoe je sloop kunt onderbouwen of renovatie: moeten er nieuwe cv-ketels worden geplaatst of niet en wat is invloed op de beheerkosten en het energiebeleid? Ook het datawarehouse vormt inmiddels een vast onderdeel van Viewpoint. Hiermee krijgt een corporatie inzicht in zijn bedrijfsvoering en beleidsprocessen.

"Itris biedt een geïntegreerde oplossing aan, waarbij ook het datawarehouse continu bijgewerkt wordt", beweert Van der Zee. "Voor elk proces draaiend bij een corporaties, operationeel of tactisch, hebben wij software. Wat de sector nodig heeft bouwen we zelf bij in basisapplicaties. Specifieke zaken, zoals energieberekeningen, koppelen we via een standaardkoppellaag aan de applicaties. Concurrenten koppelen hun informatiesystemen met allerlei andere softwaretools uit de markt. Het nadeel daarvan is dat klanten steeds allerlei versies van dezelfde gegevens moeten opslaan en synchroniseren."

"Itris werkt volledig voor de woningbouwsector", vult Van Niekerk aan. "Met medewerkers die ervaring hebben opgedaan in corporatieland. Al die kennis zit in ons pakket. Daar kan geen standaard-erp tegenop."

Geen legacy

Beide directeuren treden de markt met vertrouwen tegemoet. Zij zien dat de partijen met van oudsher het grootste marktaandeel - Nccw, SG en Centric - het moeilijk hadden of hebben met softwarevernieuwing. Van der Zee geeft toe dat een groot voordeel van Itris het gebrek aan een legacy-erfenis is. "Bij ons is het einde van een softwarelevenscyclus geen issue. Met de huidige internettechnologie, waar wij zwaar op inzetten, is het mogelijk voortdurend onder de motorkap zaken aan te passen met het oog op ontwikkelingen als 'service oriented architecure, webservices en mobiele diensten."

Een andere beweging die hij ziet, is de opkomst van standaardoplossingen van grote softwareleveranciers als Microsoft en SAP. De 'partijen van buiten', noemt hij ze, aangeboden door partners. "Ik vraag me af of je dan als it-partner wel onderscheidend genoeg bent voor je opdrachtgever. Wij hebben kennis van de markten en bewezen technologie in huis. Viewpoint is ontwikkeld in Java, sterk webgebaseerd, met datawarehousing én gekoppeld aan open source, zoals TomCat, Linux, RedHat en Apache. Dat herkennen corporaties: op die aanpak hebben ze lang gewacht."

Laatst aangepast (vrijdag 01 april 2011 15:47)

 

Om toegang te hebben tot alle informatie op de site waar onder het forum dien je aangemeld te zijn.

Alleen medewerk(st)er van leden van de vereniging kunnen zich voor deze site registreren.